Dispozitivele medicale sigure, eficiente și inovatoare pot aduce, cu siguranță, beneficii importante pentru sănătatea cetățenilor RM. Acoperind o gamă largă de produse, de la simple bandaje la cele mai sofisticate instrumente de susţinere a vieţii, sectorul dispozitivelor medicale joacă un rol crucial în diagnoza, prevenirea, monitorizarea şi tratarea bolilor, prin urmare şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii.

În 2012, pentru a reglementa domeniul conex dispozitivelor medicale, a fost adoptată Legea nr.92 din 26.04.2012 cu privire la dispozitivele medicale. Concomitent, au fost aprobate și o serie de acte, care reglementează plasarea pe piață a acestora. Însă, pe parcursul aplicării acestor acte normative, au fost depistate mai multe norme cu caracter incert, care complică respectarea procedurilor și conformarea cerințelor legale. Sistemul actual de reglementare suferă de lipsă de transparență și de deficiențe la punerea sa în aplicare, iar agenții economici întâmpină bariere birocratice și de comunicare cu autoritățile vizate.

Din aceste motive, pentru a facilita comunicarea dintre autorități și furnizori de dispozitive medicale, am decis să creăm o platformă de dialog public-privat, menită să soluționeze în timp real și prin contact direct problemele cu care se confruntă aceștia. Misiunea acestei structuri este să devină o voce unică, reprezentativă a furnizorilor de dispozitive medicale.

Suntem ferm convinși că anume dialogul cu mediului de afaceri, care dispune de o vastă experiență în domeniu și o bună cunoaștere a pieții, va contribui la identificarea măsurilor necesare reformării sistemului de sănătate.

Astăzi, prin expertiza pe care o oferă, asociația își consolidează poziția în calitate de partener de încredere la consultările desfășurate de Ministerul Sănătății, fiind pregătită să acorde autorităților tot suportul necesar pentru transpunerea recomandărilor sale în practică.

În final, aș dori să mulțumesc membrilor asociației pentru efortul, timpul, încrederea și angajamentul față de acest proiect.